Sv | En
Intresserad? 08-400 260 70

Mikael ZackrissonZiggy berättar om hur det kändes att göra en Livsstilsanalys:

Jag har blivit mätt. Uppmätt, analyserad, kvantifierad. Min mat, min rörelse, min stress och min sömn har registrerats och analyserats i tre dygn.

Vi har kört ett nytt hälsoprogram här på byrån, men i stället för att göra ett vanligt hälsotest på en läkarmottagning har vi använt sensorer, digitala enkäter och dataanalys för att få vår dom.

Bakom tekniken står ett svenskt startup, Linkura, som utvecklats en egen sensor för att mäta fysisk aktivitet och stress. Sensorn fästs i ett band runt bröstet och bärs i tre dagar. Det klibbar lite mot huden efter ett tag, men man vänjer sig ändå. Efter tre dagar kändes det faktiskt skönt att veta att någon har koll på hur man mår, kände mig nästan lite naken när jag tog av den efter mätningen.

Efter tre dagars mätning, tre dagar då man även rapporterar in vad man äter, hur mycket man stressar och sover, och andra eventuella speciella händelser via ett webbgränssnitt, då får man sin dom. En hälsocoach går igenom alla resultaten och förklarar vad som registrerats, vad man gör bra och vad man borde förbättra.

Jag trodde nog jag skulle få sämst betyg på matvanor. Men de var faktiskt helt okej, däremot satt jag still lite får långa stunder (även om jag motionerade tillräckligt i övrigt). Men värst var att jag stressade för mycket och sov alldeles för lite under de tre dagarna.

Nu är det bara tre dagar man gör testet, och de kan man inte välja själv. Men det ger ändå en tankeställare över hur man lever sitt liv. Det är samma mekanism som gör att man sänker sin elförbrukning med 15 procent automatiskt, när man får förbrukningen visualiserad för sig.

Ens enskilda mätresultat är hemligt för alla utom den hälsocoach man får träffa. Men jag skulle nog vilja att fler kunde se dem. Jag förstår att det kanske inte skulle vara så bra att ens chef fick se alla detaljer i rapporten. Men jag tror ändå att jag, och ganska många andra, skulle få lättare att skärpa till sig om det fanns någon grupp man kunde vara med i, se andras data, på en övergripande nivå, och kunna peppa varandra.

Vidare vill jag såklart göra en uppföljning. En insikt är att man som individ har väldigt svårt att ha en överblick över hur man mår, rent allmänt, i fråga om stress och sånt, över tid. Det är jättesvårt att komma ihåg om man stressade mer i vintras, förra hösten, för att inte tala om för ett eller flera år sedan.

Det vore intressant att se vad man kunde skapa för hälsoarbete om anställda fick använda sådana här verktyg regelbundet över en längre tid. Ska bli spännande att se hur Linkura kommer utveckla sin produkt och tjänst framöver. Möjligheterna är enorma när man inser hur lätt det är att faktiskt få en vettig bild av man mår.

Läs hela artikeln på Ziggys blogg