Vår forskning

Historien om Linkura börjar i de långa korridorerna på Linköpings universitet. Under ledning av docent Anders Tjernvik utvecklade ett gäng forskare en plattform som kunde mäta och följa fysiologiska reaktioner i realtid. 2013 knoppades arbetet av från institutionen för medicinsk teknik och la grunden till det som idag är Linkura. 10 år senare driver vi fortsatt applicerad forskning och utveckling av plattformen i samverkan med bland annat LiU, Vinnova och RiSE.

Sprunget ur forskning vid Linköpings universitet

Att kroppens signaler kan användas för att övervaka sjukdomstillstånd är välkänt i den medicinska forskningen. Det var också här Anders Tjernvik började sin resa. Idag är han docent i fysiologisk mätteknik och forskningsansvarig hos Linkura. I närmare 10 år forskade han vid institutionen för medicinsk teknik på metoder för att med icke-invasiv teknik övervaka andning och hjärtrytm. Det stora genombrottet kom när Anders ställde sig frågorna; Varför övervakar vi bara sjukdomar? Finns det något i dessa signaler som kan ge oss varningar på vägen, innan vi måste bli sjuka?

En forskare med en vision

Att övervaka den friska kroppen var vid den här tiden något väldigt ovanligt. Långt före Apple Watches och sportklockor  blev Anders en pionjär på området och publicerade välkända vetenskapliga artiklar kring hur andning, hjärtrytm och fysiologisk belastning hängde ihop. Parallellt med de teoretiska framstegen utvecklade hans team en teknisk plattform för att tillgängliggöra tekniken till en bredare publik. Efter många års utveckling kommersialiserades projektet och la grunden till det som idag är Linkura. 

Med forskning i vårt DNA

Sedan grundandet har Anders fortsatt utveckla Linkura i rollen som forskningsansvarig. Vad som en gång var ett tekniskt proof of concept är idag en fullfjädrad plattform för att följa och träna mental kondition. Plattformen består en patenterad EKG-sensor, mobilappar för iOS och Android, molninfrastruktur, AI-coachen Linus och en portal där certifierade coacher dagligen stöttar hundratals klienter att bli sitt bästa jag. Parallellt med denna utveckling driver Anders och Linkura tillämpad forskning i samverkan med bland annat LiU, Vinnova och RiSE.

Vetenskapliga publikationer

Master- och doktorsavhandlingar

Advisory Board

För att alltid hålla rätt riktning i vårt utvecklingsarbete har vi förmånen att konsultera ett advisory board med världsledande kompetens inom AI, statistik, datasäkerhet, blockchains och medicin.

Helena Schiller
PhD in Public health, Stress and Sleep patterns at Swedish Stress Research Institute.

Henrik Ahlén
eHealth strategist, Development of digital health services.

Ulla Walfridsson
PhD and MD in Cardiology at University Hospital in Linköping.

Fredrik Heintz
Associate Professor, Artificial Intelligence, Head of Swedish AI Society.

Martin Singull
Associate Professor, Head of Mathematical Statistics division at Linköping University.

Stefan Farestam
PhD, Thought leader and Entrepreneur in Trusted Data Infrastructures.

Johan Sellström
MSc, Thought leader, serial entrepreneur and visionary specialist on Health care data and Blockchains.

Exempel ur våra vetenskapliga publikationer

FYSIOLOGISK MODELLERING OCH MASKININLÄRNING

  • Vi visar hur maskininlärning kan användas för att mäta andningsvariationen i blodcirkulationen, vilken är grunden till HFV.

  • Tidiga teoretiska framsteg kring hur andning med magen respektive bröstkorgen påverkar blodcirkulationen.

STABILA, KONTINUERLIGA OCH TRÅDLÖSA HFV-PLATTFORMAR

  • Pionjärarbeten inom trådlös överföring av avancerad biodata

  • Utveckling av bekväma, bärbara sensorer, inklusive ledande textilier, textila elektroder och tryckt elektronik.

  • Utveckling av sannolikt världens första plattform för trådlös överföring av kontinuerligt komplett EKG för stressmätning och biofeedback.

GRUNDFORSKNING OM ANDNING OCH HFV-MÄTNING MED HJÄLP AV ICKE-INVASIV SENSORTEKNIK

  • Forskning om hur andningen påverkar cirkulationen – Innefattande ålder, kön, mätposition på kroppen, andningsmönster och andningsvolym.

  • Experimentella studier för att korrelera andning och HFV till fysiologisk data – Innefattande venösa, arteriella och nervösa bidrag, samt ANS-tonus, anestesi, mekanisk ventilation samt hypovolemi.

Anders Tjernvik

Anders Tjernvik

Forskningsansvarig

Kontakt

Vill du veta mer?

Nyfiken på att lära dig mer om vår forskning? Intresserad av ett samarbete? Tveka inte att höra av dig till Anders!

 Telefon: 073-981 41 58
 E-post: anders.tjernvik@linkura.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av det senaste om mental kondition & biodata rakt till din mailkorg!